14 juli 2015

De tafeldruiven Vinalopó krijgen weer hun jasje aangemeten...

Een van de meest populaire tafeldruiven in Spanje komt uit de Vinalopó vallei, met name uit Aspe, Hondon de los Frailes, Hondon de las Nieves, Monforte del Cid, Novelda, La Romana en Agost. Een van de kenmerken van deze druiven is dat al deze druiventrossen zijn verpakt in papieren zakjes.



De teelt van de Vinalopó druif gaat terug tot de oudheid, zowel voor de productie van wijn als voor tafel consumptie. De oorsprong van het gebruik van papieren zakjes rond de druiventrossen vinden we terug in de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Door gebrek aan goede insecticiden brak in Alicante einde 19e eeuw een plaag van "Cochylis" uit, ook wel bekend als "polillas del racimo" of "Lobesia botrana" (druivenpest).
De economische catastrofe was onvermijdelijk, maar een bewoner van de Vinalopó vallei, Bonmatí Manuel Abad (1883-1969), geboren in Hondon de las Nieves, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Novelda om daar zijn professionele en politieke leven als burgemeester te leiden, had het lumineuze idee om ter beveiliging van de druiven rond elke tros een papieren zakje te binden tot grote hilariteit van zijn buren. 
 
Dit systeem van teelt gaf echter uitstekende resultaten tot verbazing van allen, omdat de druiven niet alleen beschermd waren tegen de druivenpest, de insecten en de weersomstandigheden maar door deze bescherming ontwikkelden de druiven ook een veel fijnere huid door het niet hoeven af ​​te weren van aanvallen van insecten, regen of wind. De zakjes voorkomen ook het direct licht op de druiven waardoor er een eenvormige kleur ontstaat, hierdoor worden de druiven ook later rijp zodat ze op oudejaarsavond kunnen gebruikt worden voor "Las doce uvas". 
De legende gaat dat in 1909  de druiventelers in deze regio een extreem overschot aan druiven hadden en ze bedachten een leuke manier om dit overschot toch nog te kunnen verkopen, las doce uvas (de12 druiven). Op 31 december trekken duizenden Spanjaarden naar hun dorpsplein om samen de laatste 12 klokslagen van de dorpsklok te volgen. Men eet één druif op het ritme van de laatste 12 klokslagen van het jaar en elke druif staat voor de komende 12 maanden van het nieuwe jaar, bij het eten van elke druif kan je een wens doen. Eenmaal de druifjes opgegeten worden de glazen met wijn of cava gevuld.
De zakjes worden manueel aangebracht en men gebruikt in de regio Vinalopó meer dan 250.000.000 zakjes met een kostprijs van ongeveer 9 miljoen euro.

Meer info: http://uva-vinalopo.org/wp/